Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Smed Erik Larsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

"På kyrkogården i Ytterhogdal var ett hål i jorden och när jag gick och läste för prästen, så skulle vi läsbarn undersöka allting. Det var en viss gubbe som var begafven där, och han gick igen, det var flera som såg honom. Emellertid så fick vi tag i en stör och skulle undersöka, om hålet var djupt. Vi trädde ner snören och stötte på kistan, försökte att mylla igen hålet, men ett tu tre var det uppe igen, gick ej an att fylla igen det. Nu är det emellertid igen, var en präst där som hette Kjellström, han fyllde igen det och sen har det varit lugnt. Gubben hade varit begrafven i många år, och hade det varit ett vanligt lik hade kistan varit ruttnad det är då alldeles visst".

Nordiska museet. Frågelista. Döden 6. Gengångare.